Ev Kazaları ve Erken Teşhis

milliyetgzt030409İş kazaları sonucu 2015 yılının ilk 8 ayında 1.138 işçinin hayatını kaybettiğini, kaza sonucu ölümlerin % 25’inin ev kazalarından kaynaklandığını ve bu ev kazalarının % 79’unda çocukların hayatını kaybettiğini biliyor musunuz?

Trafik kazaları ile ilgili bilanço da ortada. Yine birçok hastalığın erken teşhis ile üzücü sonuçlara yol açmadan tedavi edilebildiği de malumunuzdur.

En çok iş kazası inşaat, maden ve tarım alanlarında gerçekleşse de gördüğünüz üzere ev kazalarının da hafife alınır yanı yok. Küçük ve basit tedbirlerle önlenebilecek bu kazalar hakkında siz değerli okurlara kısa kısa bilgiler vermek istiyorum.

Çünkü kaza her zaman geliyorum der. Bu nedenle geç kalmadan önce önlem alın.

Telefon şarj aleti, ütü ve su ısıtıcıları gibi elektrikli aletlerin prizde takılı bırakılması her zaman tehlike oluşturabilir. Kablosu aşınmış bir saç kurutma makinesi banyoda elektrik çarpmalarına neden olabilmektedir. Şarj cihazlarının prizde patlamasıyla birçok evde ve işyerinde yangınlar çıkmaktadır. Bu nedenle cep telefonlarının ve küçük ev aletlerinin ısınarak yanma veya patlama riskine karşın fişleri kullanıldıktan sonra prizden çekilmeli, markası ve uygunluk sertifikası olmayan şarj cihazları yerine ise orjinal ürünler kullanılmalıdır. Alınacak bu basit önlemler elektrik kazalarını ve yangınları önlemede engelleyici olacaktır.

Önce Tedbir Sonra Tevekkül

Çocukların yanıcı maddelerle oynaması yangına davetiye çıkarmaktadır. Dikkatli davranarak tedbiri elden bırakmadan bu yanıcı maddeleri (çakmak, kibrit gibi) çocukların ulaşamayacağı hatta uzanamayacağı yerlere koyarak yangın çıkış sebeplerinin birinin daha önüne geçebiliriz.

Düğün Dernek filmini seyrettiyseniz filmin başlarında tüpçü Fikret çırağını fırçalar, “her yer gaz olmuş süpür şu yerleri” der. Mutfak tüplerinizde bir gaz kaçağı olduğunu hissederseniz telaşa kapılmayın. Unutmayın, LPG gazı havadan ağırdır ve kaçak durumlarında yerde birikir. Hiçbir elektrikli cihaz kullanmadan kapıları, pencereleri açın ve mümkünse çalı tipi bir yer süpürgesiyle, ya da ona benzer birşeyle gazı dışarı çıkarmaya çalışarak evinizi, işyerinizi havalandırın.

Mutfakta, yere yakın olmak koşulu ile tüpün yanına bir gaz dedektörü kurulmuş olsa bu aşamaları yaşamamış oluruz. Unutmayın, doğalgaz kaçaklarını tespit edebilmek için ise gaz dedektörleri yukarıya doğru konulmalıdır. Çünkü doğalgaz havadan hafiftir ve tavanda birikir. Mümkünse tüpler daima bakır veya yanmaz uzatma boruları kullanılarak güvenli bir bölgede, mutfak balkonunda ya da çalışma alanının dışında olmalıdır.

Hala birçok insanımıza yabancı bir ifade olan “kaçak akım rölesi”, binalarda, işyerlerinde ve dairelerde elektrik panolarına konulan, elektronik eşyalarda oluşabilecek şase ve arklara bağlı yangınları önleyen çok değerli bir sistemdir. Üzerinde küçük bir test butonu bulunur ve çalışıp çalışmadığını test etmek için bu düğmeye basmak gerekir. Elektrik çarpmalarında devreye girer ve “hayat kurtaran” özelliğe sahiptir.

Kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan elektrikli ısıtıcıların evde ya da işyerinde bulunan eşyalara yakın bırakılması nedeniyle de yangınlar çıkabilmektedir. Bu makinelerde devrilmeye karşı sistemi otomatik olarak kapatan sensörlerin de olması gerekir. Her yerde satılan ve bu tür ek güvenlik önlemlerinin bulunmadığı cihazlar olduğu düşünülürse uygun yerlere sabitlenerek kullanılması, çevresinde yanıcı malzemenin olmaması önem teşkil etmektedir.

Siz siz olun tedbiri elden bırakmayın.

Ümit Sedat BAYRAM
20.12.2015